Praha 10 následuje Prahu 2: Ivana Cabrnochová (SZ) se stala místostarostkou Milana Richtera (ODS)

26.06.2012 21:09

 

Pouhé tři hodiny měla zastupitelka ze Strany zelených 25. června před jednáním zastupitelstva Prahy 10 na to, aby se rozhodla, zda přijme pozici uvolněnou V. Lipovským (ODS). Ten rezignoval spolu s A. Weinertem (ČSSD) kvůli Key Investments, jimž městská část Praha 10 pod jejich vedením svěřila stamiliony korun: „Jsem, stejně jako městská část, další z obětí tohoto podvodu. Přestože jsem se z profesního, právního i lidského hlediska nedopustil žádného pochybení.... rozhodl jsem se nepokračovat ve funkci člena rady MČ,“ četl z připraveného prohlášení Lipovský.
 
SZ  s ODS na Praze 10 již v minulém volebním období udělala dost špatnou zkušenost. Radní R. Rogner na jaře 2010 nakonec odstoupil na protest proti likvidaci parku ve Strašnicích. Na dotaz, proč ke zvážení tak velkého kroku nedostala od klubů ODS a ČSSD více času, I. Cabrnochová uvedla, že „ho asi sami neměli“. Nadále také platí dohoda o spolupráci ODS, ČSSD, SZ a Desítky pro domácí uzavřená na začátku funkčního období současného zastupitelstva. Další zastupitel za SZ, Z. Vávra, po jednání zdůraznil, že nejde o koalici s ODS a ČSSD, ale pouze o „přizvání do Rady".
 
„Myslím si, že to je dobrý krok, budeme moci pracovat a plnit svůj volební program,“ komentuje změnu situace nová místostarostka. Jelikož do její gesce spadá územní rozvoj, bude mít její práce na podobu Prahy 10 skutečně velký vliv - tedy pokud jí to kolegové z Rady umožní. I na tom, zda získá dostatečné prostředky např. na přípravu Generelu pro veřejné prostory Prahy 10 (jde o již schválený záměr, který je součástí strategie Společně měníme Prahu 10 a bez něhož těžko dojde k jejímu naplnění), se ukáže, zda Strana zelených dostala vážně míněnou příležitost převzít zodpovědnost a něco dokázat, nebo zda se M. Richterovi podařil další chytrý politický tah a nové členy Rady (vedle I. Cabrnochové jde o P. Vozobuleho z Desítky pro domácí) využije např. k vylepšení své značně pošramocené pověsti.
 
 
 
Článek k odstoupení A. Weinerta a V. Lipovského: 
 
Článek k odstoupení R. Rognera: