Kino Vzlet

29.05.2012 23:16

 

 

Trocha historie: 

Sokolské kino Vzlet vyrostlo na pozemku bývalých městských sadů v letech 1920-21 ve stylu Art Deco. Asi tenkrát prosperovalo, neboť svým ziskem částečně uhradilo stavbu nové sokolovny. Jako kino fungovalo do poloviny 70. let. Pak zde byly sklady Filmového archívu. Po r. 1989 se stalo majetkem hl. města Prahy.

 

Nedávná minulost:

Objekt bývalého kina získala zdarma Městská část Praha 10 od MHMP v r. 2002 ,ještě za starosty Výruta. Pak se dlouho vymýšlelo co s ním, a objekt dále chátral.Teprve koncem roku 2006 byl dán do nájmu firmě KLANG, s.r.o., která v letech 2007-9 provedla na své náklady náročnou rekonstrukci. Výše investice není známa, ale za to má 15ti-letý nájem zdarma.

 

Současný stav:

Nájemce objektu f. KLANG nabízí prostory této „památky“ k produkci široké škály aktivit: koncertů, divadla,školení, firemních párty, výstav, televizních natáčení ad. Bohužel převažují komerční aktivity, neboť vydělávat v současné době na kultuře opravdu nelze.

Více www.biovzlet.cz.

 

Budoucnost:

Co bude za 15 let, až si f. KLANG svoji investici do opravy odbydlí těžko říci. Možná zde zůstane za nájemné? Možná objekt odkoupí? Nebo jej začne provozovat MČ Praha 10.